Na de mijnen.
Op weg
Het “zampern” is een oud-Sorbische traditie in vele dorpen in Lausitz. Nu wordt het jaarlijks feest voor de vastenavond gevierd, maar is ontstaan uit voor-christelijke feesten. Boze geesten, spoken en demonen moeten door de maskers en costumes, lawaai en muziek worden weggejaagd. Daarmee wordt ook wordt de winter gedreven en de lente verwelkomd. Zo is zampern een mooie beeld voor het loslaten van het verleden en het zicht op de toekomst.
De toekomst
In 2008 werd Schlabendorf door de stad Luckau ingelijfd. Dan zou de naam “Schlabendorf’ opniew bijna verdwijnen. Vele van de inwoners waren hier niet mee eens, en kwamen op het idee om alle oude straatnamen om te dopen naar “Schlabendorf am Zee”. Nu maakt het adres van elke bewoner duidelijk dat het nieuw meer nieuwe perspektieven voor het dorp opent.
De stopzetting van het steenkoolmijnen gaf nieuwe vooruitzichten: de voormalige waterzuiveringsinstallatie werd omgebouwd tot een haven en in 2005 werd de Watersportvereniging Schlabendorf opgericht. Nu varen er zeilbootjes waar eens steenkool gegraven werd. Het uiteindelijk waterpeil zal in 2012 bereikt worden.
Het Sielmanns Natuurreservaat , Wanninchen
Van 1959 tot 1991 werd bruinkool uit het gebied rond Schlabendorf gehaald, tot een diepte van 40 meter. Het Sielmanns Natuurpark ligt direkt aan de rand van de voormalige mijn, aan de oever van de Schlabendorfer See. Waar eens de mijn was, die het bestaan van de natuur dreigde, leven nu weer vele dieren en planten.