Ik heb Holger Miertsch tijdens het “Paradies 2” projekt in Lausitz in 2010 leren kennen. De vereniging “Musik und Leben” in Luckau ondersteunt zijn orkest ‘grenzenlos’ en heeft een nauw verband met de muziekvereniging in Wschowa (Pl). Hiervan heb ik de opdracht voor een vredessymfonie in 4 delen gekregen.

Nikolai Kerk, Luckau

Nikolai Kerk, Luckau

De direkte aanleiding voor de symfonie was de Slag tegen Napoleon bij Luckau, 200 jaar geleden. De soldaten toen kwamen uit Frankrijk, Polen, Duitsland en Rusland: zo heb ik muzikale thema’s uit deze landen in de symfonie geintegreerd. Maar twee data in 2014 herinnerden daraan, dat vrede in Europa geenzins vanzelfsprekend is. In Juni 100 jaar geleden begon WW1 met de aanslag in Sarajevo, en 75 jaar geleden, op 1 September viel de duitse leger Polen aan- het begin van WW2.

Voor vele jongeren in Europa is vrede wel vanzelfsprekend. Met dit project wil “Musik und Leben” de aandacht op dit kostbaar goed vestigen door jonge muzikanten uit verschillende landen bijeenbrengen, om rondom deze thema samen te spelen.
In de muziek citeer ik bekende thema’s, die een persoonlijke betekenis voor de spelers hebben; in de 4de deel worden ook verhalen over de ervaringen en herinneringen van mensen die WW2 meegemaakten verteld.

Meer info, clips & pers (duitse website):

http://www.friedenssinfonie.de/

Hazel Leach
info@hazelleach.com
Hazel Leach - Colofoon