Composers’ Orchestra Berlin.

Nieuw:  CD-release 2022 ‘Holding Pattern’.

Het COB is een grote ensemble met strijkers, blazers en ritme sectie. Elk lid is niet alleen improviserende musicus, maar ook tevens componist. sinds januari 2011 ben ik artistieke leidster, maar alleen een van de 30 componisten van dit innovatief orkest.

Vredessymphonie: Dona Nobis Pacem.

De vereniging “Musik und Leben” in Luckau (Duitsland) ondersteunt het orkest ‘grenzenlos’, en heeft een nauw verband met de muziekvereniging in Wschowa (Polen). In 2013 kreeg ik een opdracht om een symfonie te schrijven voor een vredesprojekt, om jonge muzikanten uit verschillende landen bij elkaar te brengen.
De symfonie heeft een klassische vorm in 4 delen, maar in de muziek citeer ik bekende thema’s, die een persoonlijke betekenis voor de spelers hebben. In de 4de deel worden ook verhalen over de ervaringen en herinneringen van mensen die WW2 meemaakten verteld.

“Spazieren in Berlin” 2013, hoorboek CD-release 2014

Franz Hessel schreef zijn “Spazieren in Berlin” in 1929. Geinspireerd door zijn texten schreven onze COB-komponisten muziek vor een reeks hoorspelen (uitgezonden in maart 2013, rbb-Kultur)

De Leipziger Buchfunk Verlag presenteerde de CD tijdens de Leipziger Buchmesse in maart 2013.

“Songs from the Edge”

CD-release April 2012

Ik schreef deze serie van 8 Songs na een reeks gesprekken over psychose. Bijna iedereen blijkt ervaring te hebben met de gevolgen van deze ziekte- of persoonlijk, of via vrienden en familie- maar praten zelden hierover.
Deze liedjes zijn een interpretatie: mijn poging om sommige aspekten van psychose uitdrukking te geven. Ze zijn soms verontrustend, maar psychose is dat dan ook.Das Geheimnis von Schlabendorf 2010

Moderne dorpsmuziek, gecomponeerd in het kader van het Paradies 2 projekt van de IBA in Duitsland (Internationale Bauausstellung). De geschiedenis van een dorp, geschreven voor, met, en uitgevoerd door de bewoners: 8 verschillende ensembles, 5 delen en 80 minuten muziek in allerlei stijlen.

Paradies 2 wint BKM-prijs (duitstalig)


United Women’s Orchestra 1992-2009

Opgericht in 1992, het UWO was een van de weinige bigbands in Europa die uitsluitend nieuwe muziek speelt, en ook een van de weinige vrouwen-bigbands in Europa met een eigen repertoire. De composities zijn door de twee leidsters van de UWO geschreven: door mij en Christina Fuchs (Köln).


“Cirkels in de Tijd”

Bij de oorspronkelijke bevolking van Australië, de Aboriginals, leeft een boeiende scheppingsmythe. Het is een (ook voor kinderen) ontroerende, troostrijke fabel over de dood. Dit verhaal inspireerde Pauline van de Ven tot het schrijven van “De Ziel van Putter”. Het verhaal gaat het over een vogeltje, een putter, dat dood uit een boom valt en als de zuidenwind er geen leven meer in kan blazen, staan alle dieren voor de vraag waar de ziel van het vogeltje kan zijn gebleven.
In 2003 schreef ik “Cirkels in de Tijd” voor kinderchor, om het het voorgelezen verhaal te begeleiden. Elf liedjes die over leven en dood, de seizoenen en de maancyclus gaan.