”Zo wat voor werk doe je, eigenlijk?”

” Ik ben musicus”

”Wat voor muziek maak je?”

.. en dan wordt het lastig, en ik moet weer kiezen tussen een lange verhaal of een snelle uitweg…..

Mijn muzikale opleiding begon al behoorlijk gevarieerd. Ik kombineerde klassieke dwarsfluit met jazz/pop sax, volgde arrangeren en commerciële compositie cursussen. Vervolgens werkte ik een paar jaar als free-lance speler, op fluit en sax.
Ik ben in 1979 verhuisd naar Nederland om fluitles en ensembles te geven op het Muzisch Centrum in Emmeloord. Tevens studeerde ik an de Muziek Pedagogische Akademie in Leeuwarden met Henk Alkema en Hiepko de Boer, en in 1985 werd ik docente aan het Arnhems Conservatorium (jazz/pop afd). Daar gaf ik lessen en cursussen in oa harmonieleer, analyse, solfege, songwriting, arrangeren en jazzgeschiedenis.

Het componeren, spelen, dirigeren en het lesgeven zijn altijd parallele bezigheden geweest.

Van 1992 tot 2009 schreef ik voor The United Women’s Orchestra, een internationale big band gebaseerd in Duitsland. Samen met Christina Fuchs (Köln, Duitsland) was ik ook bandleidster. Het UWO maakte 3 CD’s die met veel lof door de internationale pers ontvangen zijn, en aantal stukken won international compositie-prijzen.

In 2002 was ik ‘resident composer’ van de Omi International Music Residency in New York, USA, met als vervolg een Curatorship in 2005. In hetzelfde jaar hield ik lezingen aan de Harvard & Columbia Universiteiten en gaf workshops & concerten met de Seattle Women’s Jazz Orchestra (SWOJO). In 2006 werd ik uitgenodigd als ‘Artist-in-residence’ naar de Berklee College of Music in Boston USA.  ‘Das Geheimnis von Schlabendorf”, gecomponeerd voor de “Paradies 2” projekt die door de IBA (Internationale Bauausstellung) in Duitsland georganiseerd was, werd in 2010 uitgevoerd. In hetzelfde jaar is mijn song-cyclus “Songs from the Edge” door het duits/nederlands kwartet “Plots” opgenomen. De CD is in April 2012 verschenen op de Jazzhausmusik label (JHM208)

In januari 2011 is The Composers’ Orchestra Berlin van start gegaan met openingskonzerten in het Kunstfabrik Schlot in Berlin. Ik ben artistieke leidster, maar alleen één van de 25 komponisten die samen dit innovative orkest vormen. In 2014 kwamen twee zeer verschillende CDs uit: een luisterboek “Spazieren in Berlin”(text van Franz Hessel, muziek van 10 verschillende COB-komponisten- een produktie van de rbb (radio Berlin Brandenburg) en de eerste orchester-CD ‘Free Range Music’ (JHM 224). In 2018 volgte ‘Postcard Collection’ (JHM 258, muziek van mij), in 2020 ‘Vanishing Points’ (JHM 271, muziek van Dirk Strakhof) en in 2022 onze tweede orkest-CD ‘Holding Pattern’ (JHM 285).

De vredesymfonie “Dona Nobis Pacem” is in opdracht geschreven voor de vereniging “Musik und Leben” in Luckau, als een Duits/Pools samenwerkingsprojekt voor jonge en amateur musici. Uitvoeringen in september 2014… later in Polen, Litowen en Roemenie.

Hazel Leach
info@hazelleach.com
Hazel Leach - Colofoon