United Women's Orchestra

Opgericht in 1992, het UWO was een van de weinige bigbands in Europa die uitsluitend nieuwe muziek speelt, en ook een van de weinige vrouwen-bigbands in Europa met een eigen repertoire. De composities waren door de twee leidsters van de UWO geschreven: door mij en Christina Fuchs (Köln).

Maar na 17 jaren en 3 CD’s was het mooi geweest, en tijd voor iets nieuws. In januari 2009 heeft het UWO een paar denderend slotconcerten gegeven (in de Loft in Köln en de Jazzschmiede in Düsseldorf). In oktober 2009 zijn we nog één laatste keer bij elkaar gekomen, om een afscheidsconcert te spelen tijdens de jubileum viering van de Frankfurter FrauenMusikBüro. Zeer toepasselijk, omdat het UWO in 1992 in Frankfurt begonnen was.

……. “De muziek is origineel, gecomponeerd en gearrangeerd door de co-leiders Hazel Leach en Christina Fuchs. Het concept lijkt voort te komen uit de persoonlijke ervaringen van de schrijvers, omgezet in muziek. Hoewel de bezetting traditioneel is, geldt dat niet voor het schrijven: de toehoorder kan een verruiming en een uitdaging verwachten. Als je George Gruntz en misschien een doorontwikkelde Brookmeyer kunt voorstellen, zit je in de buurt van het effect van dit ensemble. Aan de andere kant zijn de onverwachte bochten niet te scherp, en de vele uitstekende lyrische momenten verzachten het drama van de muziek. Vaak worden de arrangementen tot een klein ensemble teruggebracht, waardoor je de neiging krijgt om de rest van de band als gewoon een andere stem in dat klein ensemble te horen. De indruk is die van extreme emoties, van de dramatische tot de sublieme en de mooie.
Dit opmerkelijk ensemble is misschien een ‘culture shock’ voor de traditionele luisteraars, maar voor diegene op de ‘cutting edge’ is er veel te bewonderen. Dit zijn sterke en betekenisvolle uitvoeringen, gespeeld door extreem getalenteerde musici…”(John Killoch, Mainly Big Bands.)

…… De muziek van de United Women’s Orchestra vormt een belangrijke contributie aan het versterken van de identiteit van Europese jazz… (Michael Naura NDR 1998)

Meer uit de pers: Pagina 2

CDs: Pagina 3

Seite: 1 2 3

Hazel Leach
info@hazelleach.com
Hazel Leach - Colofoon