Voor de mijnen.

Gaststätte: Hotel “Zur Deutsche Flotte” (De Duitse Vloot)

Gaststätte Schlabendorf

Die Deutsche Flotte

Het hotel “Zur Deutsche Flotte” opende in 1906-06, en heette eerst “Zur Glocke” (De Klok). De uitbreiding van de duitse vloot voor WW1 vond veel bijval in het dorp, en de eigenaar, Julius Lott, doopte zijn hotel om.

Gaststätte-Sprecher

Gaststätte-Sprecher

Het hotel was een belangrijke ontmoetingsplaats in het dorp, en trok jongeren uit de wijde omgeving om te dansen. Grote feesten en gelegenheden werden in de balzaal gevierd, en dorpsbewoners uit meerdere generaties hebben hun toekomstige partners op de dansvloer gevonden. De mijnbedrijf nam het gebouw over begin 1990’s en het dansen was voorbij. Sindsdien staat het hotel leeg, en stil.


Schuur

Scheune

Scheune

De weg van Calau naar Luckau gaat door het centrum van Schlabendorf. Over en weer liepen soldaten en vluchtelingen door het dorp: duitse troepen van west naar oost, vluchtelingen van oost naar west, met het russisch leger op de hielen. Na WW2 viel het gebied oost van de Oder-Neisse (deel van Silesien) onder de Poolse regering. De duit-poolse grens kwam verder west te liggen en in 1945 werden alle duitse burgers uitgezet. Velen van deze Silesische vluchtelingen bevestigden zich in Schlabendorf. Voor hen zou een gedwongen verhuizing (alweer- wegens de mijnen) bijzonder moeilijk zijn.

Seite: 1 2 3 4 5

Hazel Leach
info@hazelleach.com
Hazel Leach - Colofoon