Hazel LeachZoals vele muziekstudenten, begon ik met lesgeven om geld te verdienen, maar ontdekte snel dat ik leerde zelf net zo veel als mijn studenten.
Tijdens de 70er jaren was ik werkzaam bij ‘Spectro Arts Workshop’ in Newcastle; ik hielp het organiseren van muziekevenementen en het leiden van workshops in jazz-rock en experimentele muziek- iets wat toendertijd vrij innovatief was.
Van 1979-1988 werkte ik aan het Muzisch Centrum te Emmeloord (NL), als dwarsfluit docente en leider van allerlei pop & jazz workshops, orkesten en ensembles, en van 1985-2010 bij Artez in Arnhem (jazz/pop afd.) als docente met een brede vakkenpakket: harmonieleer, solo- en orkestanalyse, solfege, songwriting, arrangeren, theorie en jazzgeschiedenis.

Over de jaren heb ik een serie cursussen ontwikkeld voor amateurs en profs, als individueel-onderwijs of in groepen. Een complete overzicht van de inhoud van deze cursussen is de volgende pagina’s te vinden, maar is ook als .pdf download beschikbaar.

Velen van deze vakken vallen meestal onder de noemer ‘theorie’, wat ik niet helemaal juist vind. Voor mij gaat het lesgeven altijd over het toepassen van kennis in het praktijk.
Ik ben vooral geinteresseerd (bijna geobsedeerd, volgens vrienden…) in de geschiedenis en ontwikkeling van harmonische stijlen over de jaren, en daarmee het muzikalisch denken van improviserende spelers en componisten. Vele van mijn lezingen gaan hierover.. en het boek hierover is binnenkort af. Echt waar ;-)


Lezingen

  • Oktober 1999. Tijdens de 4e European Music Analysis Conference (EuroMac) in Rotterdam, onderwerp “Milestones: an analysis of changes in harmonic language in jazz improvisation”
  • Februari 2000. De 2e. Congres van de Vereniging voor Muziektheorie in Antwerpen: “A practical approach to structural analysis for improvising musicians”
  • Februari 2005: Lezingen in Harvard, Berklee en Columbia over moderne jazz-harmonie (onderwijs-methodiek en toepassingen in mijn eigen composities).
  • Oktober 2006: “Artist-in-Residence” an het Berklee School of Music in Boston.

Seite: 1 2

Hazel Leach
info@hazelleach.com
Hazel Leach - Colofoon